;

Palsternacka

Pastinaca sativa
Säsong Juli - Juni

Palsternacka är besläktad med moroten och var faktiskt en populär gröda i europa redan innan potatis och morötter tog över som våra basprodukter. Palsternacka är en rotsak som har en aromatisk, lite söt smak. Palsternackan har många användningsområde och passar utmärkt som smaksättare i mos och gratänger.

 

 

Här kan du ta del av ett mumsigt recept på rotfruktsgratäng!

Palsternacka precis uppdragen från jorden med blasten på

Tips och råd

Den bästa förvaringen för palsternackor är i kylskåpet. Med fördel i en plastpåse. 

 

Palsternackan är en näringsrik rotfrukt. Den innehåller bland annat mycket kalium. Den är rik på vitaminer och mineraler, lite rikare än sin nära släkning moroten.

Smaker som gifter sig bra ihop med palsternacka är tex vitlök, honung, andra rotfrukter, äpple mfl. 

 

 

Palsternacka året om

Närstintill hela året kan vi i Sverige njuta av svenskodlad palsternacka. Detta receptet är perfekt likaväl på sommaren som på vintern. 

Palsternack pommes
3 st palsternackor
Rapsolja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternackan i lagom stora bitar. Lägg dem på en plåt. Ringla över rapsolja, och strö sedan salt och peppar. Blanda ihop allt.
Låt palsternackspommes stå inne i 20 minuter. Ta ut och vänd på pommesen för att sedan låt den stå ytterliga ca 10 minuter. Pommesen ska få en jämn och fin färg och bli lite krispig på ytan.

Palsternacka recept

Odlas hos

Kullagrönt AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.