;

Nouvelle Sallat

Säsong Maj - Oktober

Nouvelle är en nyare sort av sallat med en ljuvlig krispighet och fin sötma. Till formen är den oval med en tydlig textur som är en anledning till krispigheten. Nouvelle odlas på friland och är en korsning mellan isberg och romansallat. Under odlingen sluter sig ytterbladens ovankant och skyddar resten av sallaten när den växer fram på de öppna fälten. När sallaten är redo att skördas görs detta för hand genom att skära av plantan med kniv.

Nouvellesallatshuvud ute i fältet som precis skördas med kniv för hand

Tips och råd

Dem flesta sallader mår bra av att förvara i en plastpåse kallt. Du kan även skölja bladen i kallt vatten och knyta dem i en plastpåse med luft i. För ökad krispighet innan servering, lägg dem en stund i en skål med iskallt vatten för att få den där härliga krispigheten. 

 

 

 

Närbild på grön och krispig Nouvellesallat

Gott till mycket

Nouvelle sallaten är en användbar sallat. Den är god till mycket. Delvis är den perfekt utformat att ha fyllning i. Här sätter bara fantasin gränser. En enkel utflyktsmat. Vi fyllde vår nouvellsallat med kyklingfärs med vitlök, purjolök som kryddades med cyrry och gurkmeja samt toppade den med lite rivna morötter och härliga ätliga blommor. Vackert för ögat och gott för smaklökarna. 

Nouvellesallatsblad fyllda med kryddig köttfärs, rivna morötter toppade med gullvivor

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.