Mini spetskål är en mindre variant av spetskål med en spetsig form och löst knutna blad.
Den har en söt och kryddig smak som överträffar vanlig vitkål. Liksom all kål är minispetskål full av nyttigheter, som vitamin C, vitamin A, kalcium och järn.
När huvudet börjar knyta sig, skördas minispetskålen för hand genom att skära av plantan med en kniv.
Örtsmör
100 g smör
1/2 dl färsk svensk persilja
1 msk färsk svensk timjan
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Gör så här
Låt smöret bli rumstempererat. Hacka persilja, timjan och riv en vitlöksklyfta och blanda ihop med smöret. Salta och peppra efter smak.
Börja med att dela spetskålen i mitten. Grilla eller ugnsbaka kålen på båda sidorna tills den får fin färg. Bred sedan på örtsmöret och låt kålen ligga på sidovärme med ytterbladen neråt tills smöret smält in i kålen. Servera och njut!
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.