Kålrabbi

Brassica oleracea
Säsong Juni - November

Kålrabbi är framodlad från ursprungskålen och är vanlig i Centraleuropa, men är en av Sveriges äldsta grönsaker och kom till Norden redan innan den traditionella potatisen. På denna tid var Kålrabbi en basgrönsak på grund av dess livslängd som kunde hålla sig genom en kall vinter.

 

Det vita fruktköttet är saftigt och krispigt med en mild kålsmak.

Kålrabbi växer i cirka 40-50 dagar och sköras från maj till oktober. 

 

Kålrabbi

Tips och skötsel

Kålrabbi bör förvaras i en påse innan du placerar den i kylens grönsakslåda för att inte torka.Det går även bra att förvara Kålrabbi i frysen om den tillagas eller förvälls först.

 

Kålrabbi är ett gott alternativ till pommes, bara skiva den i önskad tjocklek, tillsätt olja och eventuell krydda innan du placerar dem i ugnen.

 

Kålrabbi

Odlas hos

Pojmark Gård

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.