;

Jordärtskocka Ekologisk

Säsong Augusti - Maj

Ekologisk Jordärtskocka är en rotknöl som sätts på hösten eller tidigt på våren för att skördas efterföljande höst. Knölen har höga, ibland över 2 meter, blomsterstjälkar med gula vackra blommor på toppen. Plantorna kan bli ett par meter höga innan bladen börjar vissna och jordärtskockorna är klara för att skördas.

 

Jordärtskockor kan ligga kvar i jorden och skördas under vintern, även efter frost.

 

Ekologisk jordärtskocka där hela plantan syns

Ekologisk jordärtskocka

Tips och råd

Jordärtskockan är knölig och därmed ganska svårskalad, och när den väl är skalad missfärgas den lätt. Det är därför enklast att tillaga den med skalet på - vilket också gör att den behåller mer av sina näringsämnen.

 

Jordärtskockans vanligaste användningsområde är i soppor och puréer men den går också att använda rå eller att koka och servera med salt och lite smör.

 

 

Odlas hos

Dalensros AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.