Groddar Ekologisk

Säsong Januari - December

Groddar är enkelt förklarat ett samlingsnamn för frön som äts när de precis börjat gro. Fröna börjar gro när de är förvaras i rätt miljö och får tillgång till vatten och då frigörs alla näringsämne som groddarna innehåller.

De är goda att äta som råkost, att ha i sallader och på smörgåsen. Groddar finns i en mängd olika sorter och smaker. Populärast i Sverige är Böngroddar och Alfalfagroddar som båda är ganska milda i smaken, vill man ha groddar med mycket smak finns tex Rädisgrodd eller Purjogrodd som båda är väldigt smakrika.

I Sverige odlas groddar året runt, vilket gör att vi kan njuta av färska, svenska groddar tom i mörkaste december! 

Alfalfagroddar i tallrik

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.