;

Gräslök

Säsong April - Oktober

Gräslök är en urgammal lökväxt som har odlats i Kina i över tusentals år och i Europa i  hundratals år.
Gräslök växer upp till ungefär 30cm höga tunna blad som är runda, ihåliga och långsmala. Den har en mild löksmak och har en mörkgrön dekorativ färg. 

Gräslök kan odlas både inomhus och utomhus, den blir oftast smakrikare och krispigare om den odlas på friland eller i tunnlar än om den odlas i växthus. Gräslök är rik på järn, jod, kalcium och fiber samt att den även innehåller vitamin A.

frilandsodlad gräslök i tunnel

Tips och råd

Gräslök är en väldigt omtyckt och vanlig krydda. Använd den tex nerklippt i sallader, på din smörgås. Den är vanligt i många inlagda sill recept och används ofta i röror tillsammans med gräddfil. 

 Förvara din gräslök knippe i en påse i kylskåpet för bästa hållbarhet. 

 

 

 

Närbild på gräslök i odlingen

Hantering av

Gräslök

Färska kryddor tappar lätt i spänstighet och får bäst hållbarhet förpackad. Det som ger kryddorna deras arom, doft och smak är olika eteriska oljor. Det kan vara bra att veta att de eteriska oljorna försvinner allt eftersom kryddorna blir äldre. Färska, helst närodlade kryddor är alltså bäst inte bara ur hållbarhetssynpunkt, utan även för smakens skull.

 

 

 

 

 

 

 

Ett fält fullt med grädlök i prydliga rader

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.