Dill

Säsong Juni - Oktober

Dill är en mycket populär krydda i Sverige. Det är en gammal medicinalväxt och kryddväxt som ursprungligen kommer från medelhavsområdet.

Man skiljer på krondill och bladdill. Krondill används till kräftor och inläggningar, medan bladdill är god i bland annat såser, kokning av kött och i grytor till fisk och skaldjur.

Tips och råd

Själva blommorna (dillkronor), balden och fröna använder man som en krydda. I Indien ingår dillfrön i olika curryblandningar. Kronorna och bladen används fördelaktigt till potatis och kräftor. Smaken beror på en flyktig olja med starkt aromatisk smak och stickande doft.

Dem flesta färksa örtkryddor bör hanteras med stor försiktighet. Bevara din dill i en plastpåse i kylskåpet. 

 

 

 

 

 

 

Odlas hos

Ellenholm & Vadensjö

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.