;

Sparris

Asparagus officinalis
Säsong Juni - Juli

Den svenska sparrisen har sin säsong mellan maj och juni, eftersom sparrisen älskar sol och värme.
Sparris finns i två färger, den gröna som är vanligast i Sverige och den vita varianten som är vanligast i övriga Europa. Dessa skiljs åt beroende på hur de har odlats, den gröna sparrisen växer ovanför jorden, medan den vita växer under jord.

Odlas sparris under rätt förhållande leder detta till en längre livslängd samt hög svensk kvalité. Med rätt förutsättningar kan sparrisen ha samma växtplats i 10-15 år. För att plantorna ska hinna samla kraft tills nästa säsong är det viktigt att skörden av sparrisen endast sker fram till midsommar och inte längre.

Sparris

Tips och skötsel

Sparris är en färskvara och ska därför förvaras i kylen, där håller den sig fräsch i cirka en vecka.
Börjar sparrisen tappa sin spänst kan du skära bort nedersta centimetern och placera sparrisen i ett glas med lite vatten, tänk på att byta vatten varje dag. På så sätt håller sig sparrisen fräsch och fin längre. 

Om du inte redan har provat sparrisrisotto så är detta verkligen att rekommendera!

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.