;

Romansallat Ekologisk

Lactuca sativa longifolia
Säsong Maj - Oktober

Romansallat odlades redan under gamla Egypten och är en urgammal sallat. Dess utseende består av stora, avlånga, grova och vackra mörkgröna, smakfulla blad. 

I Sverige börjar vi vanligtvis plantera Romansallat under våren, så fort tjälen släppt, och fortsätter sedan att plantera varje vecka med nya omgångar för att kunna skörda från maj till oktober. När sallaten är mogen för skörd sker detta för hand genom att man skär av sallaten vid roten och tar bort de yttersta bladen som skyddat på fälten.

Ekologiskt odlad Romansallat

Tips och råd

Romansallat är en sallad som mycket väl kan användas rå eller ihop med andra sorter och det går även att förvällas eller hettas upp snabbt på stekjärnet. 

 

I kylskåpet ska Romansallat förvaras vid en temperatur mellan 1-3°C gärna i en plastpåse med några droppar vatten. Denna goda sallad ingår också i den klassiska Cesarsalladen.

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.