;

Rabarber

Säsong Maj - Augusti

Rabarber är en grönsak där bladskaften är ätliga. De användes ursprungligen som medicinalväxt i Kina för över 3 000 år sedan. Till Sverige kom den under 1800-talet i samband med att socker började användas mer flitigt i de svenska köken. 

 

 

Rabarber växer på långa stjälkar och har stora, gröna blad och är flerårig. Bladen är gröna med en ljusare ovansida och en mörkare undersida. Stjälkarna är bredare nertill och smalare upptill bladen.

 

De har syrlig smak och används lämpligen till smulpaj, sylt, saft eller kräm. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stora gröna rabarberblad redo att skördas

Behåll smaken längre

Vårens och försommarens smak personifierad är rabarbern. Många härliga minnen väcks till liv när man varje vår upplever den syrliga smaken igen. Här nedan kommer ett tips på att förlänga säsongen lite och även ta tillvara på vårens smakupplevelse i månader efter.

 

Recept på sockerinlags rabarber:

300 g rabarber

4 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

150 g rörsocker

1/2 lime

 

Gör så här:

Skiva rabarberna i lagom stora stavar så dom får plats i en glasburk. Koka vatten, vaniljsockret och rörsockret. Precis när vattnet börja koka kläm i saften från en halv lime. Låt det koka tillsammans i 1 minut. Håll sedan vätskan i burken tillsammans med rabarberstavarna. Behåll burken i kylskåpet. Där håller sig dom i flera månader.

Perfekt att ta fram till morgongröten, smoothies eller till kakan. 

Klicka här om du även vill se ett recept på rabarberchutney!

 

Recept på sockerinlags rabarber

Odlas hos

P.O. Santesson
Martin Birgersson

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.