;

Palsternacka Ekologisk

Säsong Augusti - Juli

Palsternacka är besläktad med moroten och var faktiskt en populär gröda i europa redan innan potatis och morötter tog över som våra basprodukter. Palsternacka är en rotsak som har en aromatisk, lite söt smak. Palsternackan har många användningsområde och passar utmärkt som smaksättare i mos och gratänger.

 

 

 

 

 

 

 

Palsternacka skördas med hjälp av en maskin bakom traktorn, där de dras upp och rensas. Blasten går tillbaka till jorden och blir ny näring

Ekologisk Palsternacka

Tips och råd

Den bästa förvaringen för  Ekologiska palsternackor är i kylskåpet. Med fördel i en plastpåse. 

 

Palsternackan är en näringsrik rotfrukt. Den innehåller bland annat mycket kalium. Den är rik på vitaminer och mineraler, lite rikare än sin nära släkning moroten.

Smaker som gifter sig bra ihop med palsternacka är tex vitlök, honung, andra rotfrukter, äpple mfl. 

Odlas hos

Widegrens Gård AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.