Nordic Crisp-sallaten odlas i hos vår danska odlare Nordic Greens Salat, i högteknologiska, klimatstyrda växthus där hållbarhet är i stort fokus.
Denna unika sallat är en krispig hybrid mellan Romansallat och Isbergssallat, vilket ger en söt och fräsch smak. Dessutom har den en lång hållbarhet och förblir krispig i minst två veckor.
Produktionen är helt automatiserad – från sådd av frö till färdigförpackad sallat. Växthuset övervakas digitalt av operatörer, och med hjälp av kameror och artificiell intelligens kontrolleras växterna kontinuerligt för att tidigt upptäcka eventuella sjukdomar, svampangrepp eller skadedjur.
Bevattningen sker med återvunnet regnvatten som filtreras och recirkuleras, och odlingen är helt fri från bekämpningsmedel. Nordic Crisp är redo att ätas direkt utan att sköljas.
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.