;

Isbergssallat Ekologisk

Säsong Maj - September

Isbergssallat härstammar från urgamla Egypten och fröfynd från 1200-talet har gjorts i Sverige.
Salladen är mild till smaken och utmärker sig med sina knutna huvud bestående av saftiga, tjocka och krispiga blad.

I Sverige börja vi plantera ekologisk Isbergssallaten under april månad, eller när tjälen släppt och fortsätter sedan att plantera varje vecka med nya omgångar för att kunna skörda från maj till oktober.  Isbergssallat är kräsen vad gäller jordmån och att det krävs näringsrik jord som klarar av att hålla sig fuktig kontinuerligt. 

Ekologisk Isbergssallatshuvud som odlaren håller i sin hand

Förvaring & Hållbarhet

Isbergssallad är en sallad som med fördel används rå och gärna ihop med andra salladssorter och grönsaker.

I kylskåpet ska salladen förvaras i en så kall temperatur som möjligt, 1–3°C är idealiskt. Salladen har god hållbarhet och kan sparas upp ett par veckor vid hög fuktighet.

Ekologisk isbergssallat innan det är dags att servera den

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.