Blomkål odlades ursprungligen i Syrien, Turkiet och Egypten för tusentals år sedan. I Europa bredde den ut sig under 1500-talet.
Blomkål ska vara fast i dom vita knopparna med frisk blast. Den är rik på C-vitamin och god att äta rå på grönsaksfat och i sallader, men också att koka i saltat vatten och äta som grönrätt med lite smör eller vinägrettsås. Kokt blomkål kan gratineras, ingå i soppa och sufflé. Små blomkålsbuketter passar bra i wok.
Blomkål ska, liksom alla sorters kål, förvaras kallt. Optimal temperatur är mellan 0 och +4°C, så kallt som möjligt, men på plussidan av temperaturskalan. Det gör att hållbarheten ökar och kvaliteten behålls.
Blomkål kan med ätas både rå och tillagad. Blomkålsris eller blomkålsmos är både trevliga och goda alternativ till klassisk kokt blomkål.
Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare.
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.
SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.