;

Päron

Flera av de päronsorter som vi odlar i Sverige är speciellt anpassade efter vårt klimat och blir som allra bäst just här. När det gäller päronsorter är det inte lika vanligt som för äpplen att folk i allmänhet känner till hur de olika sorterna ser ut och smakar. Det är dock relativt enkelt att lära sig bedöma mognad på päron eftersom många av päronsorterna inte får en solkind som äpplen får. Man ser helt enkelt mognaden på grundfärgen, som beroende på sort skiftar från någon form av grönt till någon form av grön-gult.

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska päron

I butik

Päron

För att behålla en bra kvalitet på päron krävs det kyllagring. Från det att päronen plockas börjar ett åldrande som innebär en snabb förändring av hållbarheten i frukten. Därför är det av största vikt att päronen från det att de plockas och egentligen till det att de konsumeras, förvaras kallt. Optimal temperatur är mellan +1 och +4 °C. Just päron tålfaktiskt ända ner mot 0 °C. Även om det inte syns med en gång, så minskar också antalet dagar päronen ser fräscha ut i disken för varje timme de står på ett okylt lager eller i en okyld butiksdisk. Kolla så att din leverantör av päron köper från en odlare eller ett packeri som har tillgång till ett modernt ULO-lager (Ultra Low Oxygen). Det skapar förutsättningar för en väsentligt högre kvalitet och mindre svinn i butik.

 

PLOCK I DISK
Plocka bort skadade päron från disken. Vissa skador kan uppstå på päron först långt efter att de lämnat odlingen och packeriet. En del av dessa, så kallade lagerrötor kan smitta päron som ligger omkring det skadade päronet i disken. Plocka alltså bort frukt som fått fläckar eller skador. Skadade päron avger dessutom mer av mognadsgasen etylen, det gör att de andra päronen i lådan/disken mognar onödigt snabbt.