;

Palsternacka

Palsternacka är en användbar rotfrukt till soppor, grytor, gratänger, ugnsrostad tillsammans med andra rotfrukter och som läcker palsternacksmos med smör och mjölk i. Palsternackan är rik på vissa vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller palsternackan mycket av mineralerna kalium, magnesium och zink. Palsternacka liknar till det yttre persiljerot, men man kan skilja dem åt på två sätt: dels smalnar persiljeroten av lite fortare än palsternackan. Man kan också titta på överdelen, där blasten suttit. Palsternackan har en grop där, medan persiljeroten är konvex. Dessutom har de olika smak och doft.

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk palsternacka

I butik

Palsternacka

Palsternackor bör inte packas tätt i en plastpåse, då det lätt kan uppstå rötor. Lösvikt eller luftigt i plastpåse som andas är bäst. Exponera palsternackor i kyldisken, så håller de längre. Fukt är viktigt och på palsternackor i lösvikt som exponeras i kyldisk går det bra att spraya med vanligt vatten, då håller de ännu längre.

 

Palsternackan behöver kyla för att inte förlora i spänst. Runt 0 - 4+C. Hög luftfuktighet är också viktigt annars skrumpnar palsternackorna och lättar i vikt. Snabb nerskylning efter skörd är viktigt och därefter hålla kylkedjan obruten.