;

Morot

Morot säljs under sommaren som primör i knippe och under vinterhalvåret säljs de i påse. Hanteringen skiljer sig åt då de färska knippmorötterna fortfarande är i tillväxt, medan vintermorötterna är avmognade och har ett tjockare och mer skyddande skal. Den i särklass vanligaste moroten är orange, men det finns morötter i färgerna lila, gul, vita och röda. Svenska morötter finns i stort sätt året om och de är väldigt klimatsmarta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk morot

I butik

Morot

Morötter är stöttåliga. Det går fint att stapla påsarna. Förpackningen gör att morötterna bibehåller fukt och sin fina kvalitet. Om de får bryt- och stötskador medför det att de förlorar vatten och tappar spänst. Skador kan även bli en inkörsport för bakterier och svampar. Om ovandelen, nacken, blir grönfärgad beror detta på att den blivit utsatt för klorofyll. Det är helt ofarligt men kan smaka beskt.

 

Knippemorötter hanteras som en bladgrönsak och ska hållas i kyla så mycket som möjligt.