;

Majs

Majs är ett ettårigt gräs, där det vi äter är en del av blomställningen. Majs är rikt på stärkelse och socker och konsten är att få kolvarna välutvecklade och själva kornen söta. När skickliga odlare skördar majsen är den optimalt söt. Hanterar du den rätt, behåller den sin sötma och sina fylliga majskärnor. Majs är en av världens största odlingskulturer. Den mesta majsen går till djurfoder, stärkelse och biobränsle.

 

Den vi människor äter kallas sockermajs och som namnet antyder är den söt och god i smaken. Majsen innehåller en komplex blandning av antioxidanter. Det gula färgämnet, Zeaxanthin är t.ex. en karotenoid som är viktig för synen. En annan viktig hälsoaspekt är majsens positiva effekter på blodsockret och matsmältningen.

 

 

 

 

 

Svensk majs

I butik

Majs

Om majsen har täckblad, kolla så de är ljust gröna och inte torra, då är majsen nyskördad. Öppna om möjligt täckbladen och se efter så att kärnorna är välmatade (inte insjunkna) och jämna uppifrån och ner.

 

Det finns flera sorters majs, men generellt kan man säga att färgen på kornen ska vara ljusgul. Är kornen mörkt gula har majskolven börjat bilda stärkelse och smakar inte lika gott. Om du trycker på ett korn med tummen, så ska vätskan stänka ut och inte vara trög. Smaka på majskornen, de ska vara söta och saftiga, tänk som ett nyskördat äpple, i förhållande till ett som har blivit övermoget och mjöligt.