Lök bidrar med i huvudsak två egenskaper till matlagningen, smak och färg. Den röda löken ger fin färg både färsk och tilllagad, medan den gula löken är något starkare i smaken. Den karaktäristiska löksmaken, de hälsosamma svavelämnen som gör att vi gråter när löken hackas, ökar mot slutet av tillväxten, vilket gör att knippe/bunt-löken är mildare. Lök är ett naturligt lagringsorgan som om det hanteras varsamt, förvaras torrt och vid konstant låg temperatur kan hålla sig intakt i många månader. Lökens färgämnen, som är antioxidanter, bildas till stor del mot slutet av säsongen, så färsk knippe/bunt-lök är ofta helt vit.
I butik
Lök kan verka relativt okänslig för stötar, men många småstötar stressar löken och gör att groddbildningen sätter igång. För varje ytterskal som lossnar från löken minskar dess hållbarhet dramatiskt eftersom etylengasutbytet ökar. Samtidigt minskar skyddet mot sår och småskador för varje skal som försvinner. Skador på rötter, ytterskal och toppar är inkörsportar för svamp- och bakteriesjukdomar som snabbt kan förstöra stora lökpartier och ger ett otrevligt intryck i butik. Lök med lång hållbarhet ska alltså hanteras varsamt och hållas vid konstant låg temperatur.