;

Isbergsallat

Isbergssallat är kanske en av de vanligaste grönsakerna i grönsaksdisken, men inte mindre spännande för det. Redan på 1700-talet introducerade en fransk fröfirma isbergssallaten, men hur det gick till när sorten fick sitt namn finns det flera historier om.  Efter andra världskriget började odlingen på allvar i Europa och än idag odlas stora mängder isbergssallat i Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Isbergssallat

I butik

Isbergssallat

Så fort isbergssallaten skördas börjar den förlora vätska och höga temperaturer kan leda till att den mjuknar och sallatshuvudet får en ökad risk för svampangrepp. Ska hållas skyld hela vägen från fält till butik. Isbergssallat har relativt dålig lagringsduglighet och bör därför exponeras i kyldisk så snabbt som möjligt. Om de yttersta bladen blir lätt rosafärgade är det ingen fara, de beror på att det regnat mycket på slutet av växtperioden. Genom att anstränga sig lite extra för att hålla sallaten kontinuerligt kyld, kommer man som butik kunna erbjuda kunderna fräsch och krispig isbergssallat flera dagar extra och dessutom minska svinnet.