Hjärtsallat, eller Little Gem som den även kallas, är en sallat med små fina något ovala huvuden. Den är krispig i konsistensen med en söt något nötig smak. Hjärtsallat passar bra till mycket. Till exempel att dela upp och fylla med röror, eller steka/grilla den snabbt med fördel tillsammans med smör/olja , salt och peppar. När sallaten är mogen för skörd sker detta för hand genom att man skär av sallaten vid roten och tar bort de yttersta bladen som skyddat på fälten.
I butik
Hjärtsallatens krispiga bladyta gör att fel hantering snabbt kan leda till vätskeförluster och kraftigt försämrad produktkvalitet. Även små vätskeförluster märks tydligt på sallatens kvalitet, sallaten upplevs som vissen. För bästa kvalitet bör sallaten förvaras i någon form av emballage t.ex. en plastpåse där luften kan cirkulera, för att minska vätskeförlusterna. Hjärtsallat bör, om möjligt, exponeras i kyldisk i butiken. Självklart är det också viktigt att köpa så nyskördad sallat som möjligt.