;

Grönkål

Grönkål är en riktigt stark och tålig grönsak. De stora krusiga bladen står stolt på fältet ända fram och under vintermånaderna. Grönkål klarar upp till -20oC. Den är rik på järn, C-vitamin och A-vitamin bland annat. Använd den i soppor, pajer eller tradionell långkål. Finhackad grönkål kan ätas rå i en sallad, eller mixa ner i en supernyttig smoothie.

 

 

 

 

 

 

Svensk grönkål

I butik

Grönkål

Fukt och kyla är väldigt viktigt för grönkålen och bör exponeras i kyldisk. Grönkål packad i plast är att föredra. Grönkål av hög kvalitet, förpackad i plastpåse och väl kyld, håller i åtminstone 2–3 veckor från skördetillfället. Ibland ser man grönkål i lösvikt i trähäckar som i butik ofta ställs på golvet. Ur svinnsynpunkt är lösvikt möjligen lämplig runt jul, när omsättningen är hög, annars inte.