;

Fänkål

Fänkål är sedan forntiden känd som en kryddplanta i Asien och i medelhavsområdet. Trots sitt namn är fänkål ingen kålväxt, utan tillhör samma familj som bland annat dill och persilja. Av fänkålen används den uppsvällda bladbasen som bildar en karakteristisk knöl. Storlek och form varierar, en del är runda och andra mer tillplattade. Köttet är mjällt och saftigt med en speciell, sötaktig smak som påminner om lakrits. Den vitaminrika fänkålen innehåller även bland annat kostfiber, natrium, järn, zink och eteriska oljor och är bra för matsmältningen.
Smaken av fänkål passar utmärkt till fisk, i grönsaksblandningar, i soppor och gratinerade med med smör och parmesan.

 

 

 

 

 

Svensk fänkål

I butik

Fänkål

Bästa sättet att undvika att fänkålen angrips av både bakterier och svampar är att förvara den i kyla. Det som ger fänkålen sin arom, doft och smak är olika eteriska oljor. Det kan vara bra att veta att de eteriska oljorna försvinner allt eftersom fänkålen blir äldre.