Här samlas två olika typer av bönor. Den ena, bondbönan äter man endast av innehållet. Dem ovala ljusa bönorna inuti. Själva bönskidan får gärna se riktigt ”ful” ut, med mörk bruna eller svarta torra fläckar, då är bondbönan som bäst, fullmatade och goda. Smaken är mild och nötig. Övriga typer av bönor äter man allt av, både skida och de små inre bönorna. Den gula vaxbönan och den mörkt violetta purpurbönan är varianter av den gröna bönan.
I butik
BONDBÖNOR - Bondbönan skyddas av sin skida och det är därförviktigt att hantera bondbönan så att skidan förblir hel. Bondbönan ska alltid kokas, okokta bondbönor innehåller lektiner som inte alls är nyttiga.
GRÖNA, VAX OCH PURPURBÖNOR - Eftersom man äter hela bönan av dessa så är det viktigt med handhygien vid hantering. Var försiktig och undvik även här att bönorna bryts eller skadas. Förpackade bönor bör stanna i sin förpackning så länge som möjligt då plasten skyddar mot uttorkning.