I Sverige finns det många olika bär, både vilt och i odling. Hallon är en buske som tillhör hallonsläket i rosfamiljen. Hallon är ett bär som du kan hitta både vilt och har odlats i Sverige sedan renässensen. Vanligast är röda hallon, men gula förekommer. Bjärnbär är en taggig lövfällande buske som likt hallon växer vilt och i odling. Jordgubbar är ur vetenskaplig synvinkel inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är ”bärets” frukter. Den är alltså en stenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. Jordgubbar härstammar från smultron och kom till Sverige i slutet av 1700-talet. Blåbär klassas som ett dvärgträd då blåbärsriset har en hård och vedartad stjälk. Blåbär växer vilt, men har på senare tid utformats till ett odlingsbär.
I butik
Alla bär är mycket stötkänsliga. Kontrollera att förpackningarna är stapelbara utan att bären mosas, annars var varmsam med att stapla askarna. Obruten kylkedja är viktig för att undvika kondens i bärasken.
Bär förvaras kallt. +0 C till+4 C. Rekommendation till konsument är att ta fram bären en stund innan servering så smaker hinner komma fram.