Färsk dill, gräslök och persilja är något av det mest svenska man kan smaksätta maten med. Dill har vi odlat i Sverige sedan medeltiden och den har en särställning i det svenska köket. Internationellt sett använder vi i Sverige och Norden mycket dill. Persiljan är rik på järn och C-vitamin men också på karoten som omvandlas till vitamin A i kroppen. Persilja har länge använts som medicialväxt, romarna trodde att den kunde lindra bakfylla och bar därför persiljekransar på sina vilda fester. Nyare forskning visar att det finns ämnen i persilja som bromsar tillväxten av cancerceller. Gräslök är just en gräsliknande lök, som framför allt används somsmaksättare i diverse ”röror”, även den en klassisker i det svenska köket.
I butik
Färska kryddväxter kan angripas av både bakterier och svampar. Bästa sättet att undvika att dessa utvecklas är kyla. I butik bör man undvika att spruta vatten på kryddor, då vattnet kan gynna bakterie- och svamptillväxt. Det som ger kryddorna deras arom, doft och smak är olika eteriska oljor. Det kan vara bra att veta att de eteriska oljorna försvinner allt eftersom kryddorna blir äldre. Färska, helst närodlade kryddor är alltså bäst inte bara ur hållbarhets-synpunkt, utan även för smakens skull.