;

Ättiksgurka

Cucumis sativus
Säsong Juli - September

Ättiksgurka, inläggningsgurka eller Västeråsgurka, ja kärt barn har många namn. Det sägs att ättiksgurkan startade att odlas i Västerås i början på 1700-talet. Det är en frilandsgurka med ett småknottrigt yttre och ett ljusgult till grönt inre. Ättiksgurka används vanligen till inläggning men att äta den som en snacksgurka är inte fel det heller. Till sin storlek är de runt 8-13 cm stora och skördas mellan juli-september. 

Ättiksgurka

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.