Matpumpa är en gurkväxt och en härlig grönsak som skördas i Sverige från sensommaren och så långt på säsongen som vädret tillåter. När bladverken har vissnatpå fälten och skalet blivit hårt på pumporna är de mogna och redo att skördas. Det finns olika sorters matpumpa som skiljer sig mycket åt i färg och form. Vår vanligaste matpumpor är Uchiki Kuri, Delica, Crown Prince och Spagettipumpa. Matpumpa kan tillagas på olika sätt. Gemensamt för samtliga sorter är att det passar att ha i soppor, ugnrosta och gratänger.
I butik
Trots att Pumpor är tåliga är de känsliga mot stöt- och skalskador. Var försiktig och noggran med att det inte finns sprickor i skalet där det kan samlasbakterier och mögel. Om pumpor förvaras i rätt temperatur och luftfuktiget kan de ha en lång hållbarhet. Delad pumpa har betydande kortare hållbarhet.
Matpumpor ska förvaras svalt och torrt, men inte kallt. Temperatur på +7-+10 C.