;

Vitkål Ekologisk

Brassica oleracea
Säsong Maj - December

Vitkål har varit en populär bas i svensk husmanskost ända sedan 1100-talet när den spred sig upp från södra Europa. Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad.

Vitkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler, främst C-vitamin, betakrotin (A-vitamin), kalcium och järn. Vitkålen är redo att skördas när huvudet har blivit fast och knutit sig helt. Vitkål skördas för hand.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekologiskt nyskördad svenskodlad vitkål

Tips och skötsel

Vitkål ska förvaras mycket svalt, därför är det kalla kylskåpet att rekommendera, gärna i en påse så att bladen inte torkar ut.

 

Vitkål förekommer i de traditionella maträtterna kålpudding och kåldolmar, men smakar utmärkt råriven i salladen eller som grund till den goda och lättlagade coleslawen eller i alla varianter av rawslaw recept.

 

 

 

 

 

 

 

Ett nyskördat vitkålshuvud liggandes på skärbrädan

Odlas hos

Broeko AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.