;

Rättika

Raphanus sativus var. longipinnatus
Säsong Juli - September

Rättika, även känd som vinterrädisa eller vit rädisa, är en rotfrukt som är populär i många asiatiska och europeiska kök. Rättikan är en rotfrukt som tillhör kålväxterna och är nära släkt med rädisa.

 

Den har en lång och vit eller ibland svart rot som liknar en morot i formen. Smaken är mildare än rädisa men fortfarande något pepprig och frisk. Rättika är ett populärt inslag i asiatisk matlagning, särskilt i picklade rätter, sallader och som tillbehör.

 

Den är också rik på näringsämnen, inklusive C-vitamin och kalium, vilket gör den till ett hälsosamt val.

 

Rättika kan ätas rå, kokt, stekt eller inlagd, vilket gör den till en mångsidig ingrediens i köket.

Rättika

Odlas hos

Dalensros AB

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.