;

Pak Choi

Säsong Maj - Oktober

Pak Choi är en underart till kål och är besläktad med kinesisk kål. Den är ca 20 cm i storlek med mörkgröna blad upp mot toppen och har en ljus färg på bladstjälken som är kripsig och saftig. Grönsaken härstammar från Asien och är ganska ny för oss här i Europa, den kom hit under 1980-talet.

 

Idag har den tagit Sverige med storm och många stora kockar har fått upp ögonen för denna goda och mångsidiga kålsort.

 

 

 

 

 

 

Pak Choi

Tips och råd

Pak Choi används flitigt som en råvara i matlagningen i Kina och Japan. Där är den en av dem vanligaste kålsorterna. Pak Choi är perfekt att blanda i sin sallad rå. Det går även fint att ha med den i din Wok eller steka lätt med lite smör och vitlök. Glöm inte att testa lägga den på grillen och pensla lite smält smör på den. 

 

Förvara den i kylskåp, helst i en platspåse. 

Pak Choi

Mild i sin smak

Håkan på HD odling, som är Sveriges första storskaliga Pak Choiodlare, tipsar om ett av hans bästa tillagningssätt. Att dela sin Pak Choi i två delar, stek den sen i smör tills den fått en fin färg och börjar mjukna. Smaka av med salt. Enkelt, snabbt och försvinnande gott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak Cho tillagad

Odlas hos

HD Odling

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.