;

Gurka

Cucumis sativus
Säsong Februari - November

Gurka som vi odlar i Sverige är en mörkgrön slanggurka som med fördel odlas i växthus. Den härstammar från den norra delen av Indien och blev på 1900-talet vanlig i Sverige. 
Gurkaplantan gillar en solig och skyddad växtplats med ständig och kontrollerad bevattning för att få en bra utveckling. 

Slanggurka hängades på plantan med gurkblomman kvar i toppen

Snacksgurka

Vi är så glada i vår nya gurkfavorit; snacksgurkan. Med en tydlig och söt gurksmak är den ljuvligt krispig att tugga på. Den växer på samma vis som slanggurka, men skördas betydligt snabbare. Den blir ca 8-10 cm i storlek. Det perfekta tilltugget att ha tillsammans med det mesta. Barnens favorit att ha med på utflykten eller till "fruktstunden" i skolan. 

 

Små söta snacksgurkor på en gurkplanta i växthuset

Tips och hållbarhet

För att bevara fukten och förlänga hållbarheten förses gurkan med en plast som bör sitta kvar så länge som möjligt eftersom den skyddar mot uttorkning. En gurka som är inplastad behåller sin vätska och krispighet och får därmed också upptill 4 gånger längre hållbarhet än en oplastad.

 

Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador. Bäst trivs de i cirka 8-14 °C.

 

 

Nyskördad gurka delat på mitten, den ser saftig och friskt god ut

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.