;

Grönkål

Brassica oleracea var. sabellica
Säsong Juni - Januari

Grönkål hör till gruppen bladkål och har mörkgröna, saftiga och kraftiga stjälkar i varierande längd med dekorativa, krusiga blad.
Grönkålen är numera en mycket populär grönsak och en riktig supergrönsak som innehåller massor av nyttigheter såsom järn, lutein, vitamin A och vitamin C.

Grönkålen är vinterhärdig och kan stå kvar ute på fält även i snö. Kålsmaken kan faktiskt bli mildare om kålen skördas sedan den blivit utsatt för lite frost, då kolhydraterna omvandlats till socker och ger fylligare smak.

Vintrigt grönkålsfält med lite frost på grönkålsplatorna

Tips och råd

Fukt och kyla är väldigt viktigt för grönkålen. Grönkål av hög kvalitet, förpackad i en vattenstänkt plastpåse och väl kyld. Fukten i påsen hjälper grönkålen att hålla sig fin längre.

Grönkål kan man mycket väl frysa utan att den tar skada. Grönkål kan se olika ut. Beroende på skördetillfället. Detta innebär ingen kvalitetsskillnad. Helt grön, utan gula blad. Gula blad är dock helt ofarligt det beror på att bladen tappar klorofyll.

 

 

 

 

 

 

 

Odlaren håller i en nyskördad grönkål ute i fältet

Recept tips!

Grönkålsbiffar med grillost och svenska ärtor

Saftiga, glutenfria och proteinrika – allt i matberedaren. 
De här grönkålsbiffarna visar hur gott och mättande svensk säsongsmat kan vara. 

Du behöver (ca 12 mindre biffar / 4 portioner)
2 ägg
1 dl havregryn (glutenfria vid celiaki)
200 g svensk grönkål inklusive stjälkar
1 liten gul lök fint riven
1,5 dl gröna ärtor tinade
150 g svensk grillost
1 msk potatismjöl
½ tsk salt
Svartpeppar
Smör eller olivolja till stekning

 

Gör så här
1. Blanda ägg och havregryn i en skål och låt stå medan du förbereder resten.

2. Skölj grönkålen noga och torka den riktigt väl, gärna i salladsslunga eller med en 
handduk – kålen ska inte vara blöt.

3. Hacka grönkålen grovt, inklusive stjälkarna, och riv löken fint.

4. Lägg grönkål, riven lök, ärtor, grillost, potatismjöl, salt och peppar i matberedaren. 
Om du vet med dig att grillosten du använder är väldigt salt kan du minska eller hoppa över saltet i smeten – anpassa gärna efter din egen smak.

5. Häll i äggblandningen och mixa tills smeten går ihop men fortfarande har lite 
struktur kvar.

6. Låt smeten vila 5–10 minuter så havregrynen hinner svälla.

7. Forma små biffar, cirka 12 stycken, med fuktade händer.

8. Stek gyllene i smör eller olivolja på medelvärme, ungefär 3–4 minuter per sida.

 


 

 

 

Recept, grönkålsbiffar med grillost och svenska ärtor

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.