;

Grönkål

Brassica oleracea var. sabellica
Säsong Juni - Januari

Grönkål hör till gruppen bladkål och har mörkgröna, saftiga och kraftiga stjälkar i varierande längd med dekorativa, krusiga blad.
Grönkålen är numera en mycket populär grönsak och en riktig supergrönsak som innehåller massor av nyttigheter såsom järn, lutein, vitamin A och vitamin C.

Grönkålen är vinterhärdig och kan stå kvar ute på fält även i snö. Kålsmaken kan faktiskt bli mildare om kålen skördas sedan den blivit utsatt för lite frost, då kolhydraterna omvandlats till socker och ger fylligare smak.

Vintrigt grönkålsfält med lite frost på grönkålsplatorna

Tips och råd

Fukt och kyla är väldigt viktigt för grönkålen. Grönkål av hög kvalitet, förpackad i en vattenstänkt plastpåse och väl kyld. Fukten i påsen hjälper grönkålen att hålla sig fin längre.

Grönkål kan man mycket väl frysa utan att den tar skada. Grönkål kan se olika ut. Beroende på skördetillfället. Detta innebär ingen kvalitetsskillnad. Helt grön, utan gula blad. Gula blad är dock helt ofarligt det beror på att bladen tappar klorofyll.

 

 

 

 

 

 

 

Odlaren håller i en nyskördad grönkål ute i fältet

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.