Romanesco

Säsong Juli - November

Romanesco är en korsning mellan Blomkål och Broccoli som har en väldigt dekorativ form där huvudet består av massor av små spetsiga buketter. 

Idag beskriver man ofta Romanesco som en ny grönsaker men den har odlats i Europa ända sedan 1700-talet.
Romanesco har en mild blomkålssmak och ljusgrön färg.  

Näringsmässigt har Romanesco och Blomkål ungefär samma innehåll men Romanesco har större mängd betkaroten.

Romanesco

Odlingen

Vår odlare Christer på Maglarspgrönsaker berättar att just romanesco är en av hans favoritkål att både odla och äta. Den har mer smak och är helt enkelt godare förklarar han. 

Romanesco är inte bara god, den är fantastiskt vacker. Christers bästa tillagningssätt är att koka den hel och dela på den i efterhand, för att sedan äta den tillsammans med en klick smör. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romanesco Maglarpsgrönsaker

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.