Röd romansallat

Säsong Juni - Oktober

Den röda romansallaten har samma smak som den gröna och ger en fin färgklick till din måltid. Den vi odlar på SydGrönt är en ny sort där de vackra bladen har sin färg ända in i hjärtbladen. Dess utseende består av avlånga, vackra smakfulla blad. I Sverige börjar vi vanligtvis plantera ut romansallaten så fort tjälen har släppt och fortsätter sedan plantera varje vecka med omgångar för att kunna skörda från juni fram till oktober. 

Röd romansallat

Vackra blad på tallriken

Den röda romansallaten är en sallat som mycket väl kan användas rå eller ihop med andra sorter och det går även att förvälla eller hetta upp den snabbt på stekjärnet. I kylskåpet ska den röda romansallaten förvaras vid en temperatur mellan +1-+3 grader gärna i en plastpåse med några droppar vatten. 

 

 

Klicka här för att se när vi grillar röd romansallat!

Romansallat röd

Odlas hos

Anders Ebbesson

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.