Kronärtskockor

Säsong Augusti - September

Kronärtskocka är en tistelliknande växt som odlas på friland. Blomknopparna skördas strax innan den blommar. Kronärtskockan är fleraårig ursprungligen. Men i Sveriges kalla klimat övervintrar den tyvärr inte. Så här i Norden ses den som en ettårig växt. 

SydGrönts odlare Ljungens Jordbruk HB odlar kronärtskocka. 

 

 

 

 

 

 

Kronärtskocka

Tips och råd

Man kan tillaga kronärtskockan på olika vis. Det kanske vanligaste sättet är att koka upp den i salt vatten. När bladen är mjuka, delar man på blomman och äter de tillsammans med en klick smör. En annan tillagningmetod är att ugnsbaka den.

 

Kronärtskockan är känslig för att bli uttorkad och bör ätas ganska snart efter köptillfället. Förvara den svalt och fuktigt. Man kan med fördel spraya lite vatten och förvara dem i en plastpåse i kylen. 

 

Kronärtskockor

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.