Champinjon

Säsong Januari - December

Champinjon är en av våra vanligaste matsvampar.
Svamp har inget klorofyll (till skillnad från gröna grönsaker och växter)  och kan därför växa utan solljus. 

Den del vi skördar och äter är fruktkroppar som växer upp ur mycel. Mycel kan enkelt liknas vid ett rotsystem som växer i jord eller substrat som transporterar näringsämne till svampen/fruktkroppen.

champinjon

Tips och skötsel

Champinjonen förvaras bäst i kylskåp, helst i en papperspåse. Svamp i rumstemperatur klarar sig inte så länge. 

Borsta av svampen innan användning. Undvik att skölja för att bervara sin smak på bästa sätt. Om du ska använda champinjoner råa tex i en sallad, var extra noggran med att få bort jord och smuts på svampen. Champanjoner är gott att använda till mycket. Man kan ha svamp i så gott som alla rätter. 

 

 

 

 

Champinjon

Odlas hos

Svensk Odling

Sverige har en lång odlingstradition och SydGrönt har medvetet satsat på ett jordbruk där vi tänker på miljö och hållbarhet. Vi har ett bra klimat för odling och god tillgång till vatten. Sverige är ett långsträckt land och Skåne har en nästan 100 dagar längre växtperiod än i Norr. Och det är här, i södra Sverige som du hittar våra medlemsodlare. 
Svenskars konsumtion av frukt och grönsaker har dubblerats sedan år 2000. Vi på SydGrönt och våra medlemsodlare jobbar hårt för att öka andelen svenska grönsaker och frukt, och inte minst att förlänga den svenska säsongen.

 

Märkningar

SydGrönt arbetar med oberoende märkningar för att konsumenten ska få vägledning i köpsituationen.
Våra odlare är tredjepartscertifierade enligt IP-sigill Frukt och Grönt.
Det innefattar bland annat egenkontroll, produktsäkerhet, vattenförbrukning och kontroll av växtföljd i odlingen. IP-Sigillcertifieringen berättigar att märka produkterna med "Svensk Sigill" och "Från Sverige".
13% av all vår odling är dessutom ekologisk och KRAV-märkt.