Mariannes Farm AB

IP-nummer: 12-10698

Mariannes Farm ligger i Strövelstorp i Skåne. De brinner för en ökad konsumtion av svenska morötter och har specialiserat sig på främst odling av ekologiska morötter. Idag är de Sveriges största morotsproducent. Utöver morötterna odlar även Mariannes Farm bl a grönkål, rödbetor och palsternacka.

 

Mariannes Farm AB grundades redan 1927 som ett litet familjeföretag. Till en början odlade och sålde de vid gården. Idag är företaget ett modernt företag som odlar, förädlar, förpackar och levererar morötter och andra rotgrönsaker och levererar till hela den svenska dagligvaruhandeln. 

 

 

Mariannes Farm AB
Dalsgårdsvägen 50
262 70 STRÖVELSTORP

Marianne Härning Nilsson

Hos Mariannes Farm AB odlas

Svenska betor är ett samlingsnamn

Gul/Polkabeta

Juli - Juni

Ekologisk grönkål på ett vintrigt fält med lite frost på grönkålsplantorna

Grönkål Ekologisk

Juli - December

Jordärtskocka Ekologisk

Augusti - Maj

Färsk morot knippe odlad i Sverige

Knippemorötter

Juni - September

kålrot

Kålrot Ekologisk

Juli - April

Morot odlad av Mariannes Farm

Morot

Juli - Juni

Morot

Morot Ekologisk

Juli - April

Palsternacka odlad av Sydgrönt i Sverige

Palsternacka

Juli - Juni

Ekologisk Palsternacka

Palsternacka Ekologisk

Augusti - Juli

Rotselleri Ekologisk

Juli - Mars

Rödbetor odlas i Sverige från augusti till juli

Rödbetor

Augusti - Juli

Rödbetor Ekologisk odlas av Sydgrönt

Rödbetor Ekologisk

Augusti - April

Svartkål växer och odlas i Sverige

Svartkål

Juli - December

Morot

Moroten var från början klarröd eller helt gul och användes som köksväxt, medicinalväxt och för färgning. Den orangefärgade moroten lär ha uppkommit i Holland på 1700-talet. 


Morotens rödorangea färg kommer från ämnet karoten. Karoten omvandlas till A-vitamin i vår kropp.Idag är den orangea moroten vanligast men det finns även vita, gula och lila morötter.


Maskiner bakom trakorn skördar morötterna genom att dra upp dom ur jorden i blasten som sedan klipps av från moroten. Våra morötter tvättas i rent vatten innan packning.

 

Recept på gravad morot hittar du HÄR!

 

 

morot

Skörd av morötter

Morötter odlas ute på de öppna fälten. De sås direkt i jorden. Det krävs mycket arbete under tillväxtperioden då ogärs trivs lika bra som de till början små och sköra morotsplantorna. Med hjälp av en brännare bakom trakorn bärnns det allra första ogräset bort, när väl morotsplantorna kommit upp så rensas ogärset med en radhacka som rensar runt de små morotsplantorna. Med tiden när morotsplantorna tagit sig så görs ogärsbeskämningen för hand, av arbetare som gör ett viktigt arbete med att ta bort ogräs som tar näring från morötterna. 

 

När det är tid att skörda morötterna görs detta med hjälp av en skördemaskin bakom trakorn som drar upp mötterna och skär av blasten. 

Se filmen när Mariannes Farm skördar morötter här!

Skörd av morötter
BLI ODLARE

Upptäck alla fördelar med att jobba ihop

I SydGrönts organisation arbetar vi tillsammans med odlingsplanering och produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Tillsammans bygger vi vår gemensamma portfölj och erbjuder ett totalsortiment av svenska produkter till grossister och dagligvaruhandeln.

Vi är också en EU-godkänd producentorganisation, vilket ger investeringsmöjligheter för våra medlemmar.